Skip to content

Fem Història

logorc-def

L’any 2007 es compleix el vint-i-cinquè aniversari de Ràdio Capellades, l’emissora municipal que durant aquest temps s’ha fet ressò de les notícies i les inquietuds que han interessat als vilatans, uns oïdors fidels des dels diversos punts de dial.

El 25 de desembre de l’any 1982 s’inauguraven els primers estudis de Ràdio Capellades , als baixos de l’Ajuntament. Les emissions feia uns mesos que funcionaven de manera experimental, mercès a una vintena de capelladins que oferien una programació força variada. Des d’aquell moment i fins arribar a l’actual.litat, l’emissora ha passat per una sèrie de vicissituds diverses, amb èpoques de més audiència i altres de pocs seguidors, tant pel que fa a oïdors com a personal. Però el tret comú que ha caracteritzat aquests anys d’emissió ha estat la il.lusió i el compromís que han tingut els col.laboradors de la ràdio, que malgrat els habituals problemes tècnics que s’han patit, sempre han posat molta imaginació per continuar oferint una programació variada i interessant.

radio-gracia[1]

Les dificultats amb els equips han estat una constant en aquests 25 anys d’història d’una ràdio, que curiosament va néixer de la mà de dos estudiants d’electrònica, el Jaume Solé i el Baltasar Xaus, que van provar de crear un aparell de ràdio i mirar fins on arribava. Es van instal.lar a les golfes de casa d’un d’ells i durant un temps van posar música, fins que un oient va trucar de matinada demanant una cançó.

En aquell moment començaven a sorgir amb força les primeres municipals de Catalunya i l’Ajuntament, llavors amb Lluís Castells d’alcalde, els va proposar de crear Ràdio Capellades.Per Nadal es van inaugurar uns estudis, amb molta il.lusió dels prop de 25 col.laboradors que cada setmana oferien una programació pròpia. Les instal.lacions, fosques i petites, van rebre el sobrenom de “La Cova”. En aquests estudis es van viure alg uns dels millors anys de Ràdio Capellades. Els programes eren molt escoltats i les diverses iniciatives que es tiraven endavant des de la ràdio, sempre tenien seguidors.

Triomfaven els programes infantils com “La Pera en Patinet” i “Xocolata desfeta”, els musicals del Toni la Fleur i Jaume la Nuit, els magazines com “Fragments” i els informatius que es feien amb molt rigor i voluntat d’informar els capelladins de tot el que passava. Hi havia moltíssims col.laboradors i la gent de la ràdio sempre es passava per “La Cova” a preparar coses o a trobar-se amb els companys. Aquesta manca d’espai va fer que des de l’Ajuntament es decidís buscar un emplaçament més apropiat per a la Ràdio. El 19 de novembre de 1988 es van inaugurar els nous estudis, amb la presència de l’alcalde de Capellades, Martí Soler, i alguna autoritat. Tota la instal.lació tècnica de l& rsquo;emissora va anar a càrrec del propi equip tècnic de la Ràdio, amb Rafa Sáez al capdavant.Fins aquell moment Ràdio Capellades havia tingut tres directors.

Primer el mateix Jaume Solé, després l’Anna Massagué, una jove que va intentar professionalitzar al màxim el treball que es feia des de la ràdio, i l’Anna Muñoz, que actualment és directora de Ràdio Igualada i s’ha dedicat sempre professionalment al periodisme. Però en el moment en què es van inaugurar els nous estudis, les coses ja havien començat a canviar a la Ràdio. Enlloc d’un sol director es va propulsar una direcció col.legiada, que distingia la part tècnica, la d’informatius i la de musicals.L’any 1988 va ser un moment de força canvis a l’emissora perquè a part de canviar d’estudis i de modificar el sistema de direcció, també es va ob ligar a canviar de punt del dial.

1080[1]

Primer s’havia començat a sortir des del 102.3, però la reordenació de l’espectre radioelèctric, va desplaçar Ràdio Capellades a l’esquerra de tot, al 87.6 de l’FM. Durant 12 anys, l’emissora municipal es va conèixer amb l’eslògan de “La primera del dial”, ja que realment Ràdio Capellades era la que s’agafava més ràpid. Però el 2000 hi tornaren a haver recol.locacions de les emissores municipals, i per decret de la Dirección General de Radiodifusión, se’ns va enviar al 104.7 FM, el punt del dial on durant dos anys hem pogut estar tranquils i ben sintonitzats fins aquest mes de novembre, quan l’obertura d’una nova emissora d’àmbit regional ens tapa el senyal.Sembla que els anys parells han portat bona sort a l’emissora, perquè després del 82 i del 88, el 90 i el 92 també v an ser prou importants. L’any 1990 es va fer un concurs per escollir el nou logotip de la Ràdio.

Es va deixar el fantasma ovalat dissenyat per Francesc Aloy i es van adoptar les dues cares superposades davant d’un micròfon, creades per la també col.laboradora de la ràdio Maria Àngels Monteagudo. A nivell tècnic, cal destacar la compra d’una unitat mòbil i que la direcció, retribuïda per primer cop a la història de la Ràdio, deixà com a responsables Xavier Roca i Àngel Barrado.L’any 1992 es va crear Municipals de l’Anoia, una col.laboració informativa entre Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Capellades, que va permetre sumar esforços i oferir una programació conjunta de dilluns a divendres.L’any 1996 Xavier Roca perd la vida en un malaurat accident de trànsit.

En aquells moments la ràdio estava en procés de canvi dels seu s equips, massa desfasats i atrotinats després de 14 anys de funcionament. Després de l’estiu, els joves tècnics de DigiCape es comprometen amb l’Ajuntament a preparar el material per fer que l’emissora torni a funcionar. Després d’un temps d’exposició s’aprova el projecte de direcció proposat per Montse Ibáñez, que arriba fins a l’actual.litat, amb programació de dimecres a diumenge, en 4 temporades a l’any.Durant aquests 20 anys d’emissió hi ha hagut programes de tot tipus. Els infantils han tingut sempre molt bona acollida. A banda dels ja citats de “La Pera en Patinet” i “Xocolata Desfeta”, després ha continuat l’èxit amb “L’Hora Màgica” i “Quin conte ens contes?”. Però ara com ara no n’hi ha cap en antena, sobretot perquè els dissabtes al matí, quan s’han fet tradicionalment aquests programes, la quitxalla ja no acostuma a estar a casa. Cal destacar l’esforç informatiu que s’ha intentat sempre dur a terme des de Ràdio Capellades.

La voluntat d’oferir la informació més propera i directa per als ciutadans ha estat una constant de totes les etapes que s’han viscut. Les notícies s’han donat a través dels serveis informatius, però també moltes vegades amb programes magazines, de debat, d’entrevistes o d’opinió. Cal destacar que l’únic programa que ha perdurat durant tots aquests 20 anys d’emissió ha estat el “Calaix de Sastre”, conduït sempre per Jordi Sabater però amb moltes persones diferents treballant dins l’equip de producció. Moltes de les persones que han començat a fer ràdio han donat precisament els seus primers passos dins d’aquest espai. Des de Ràdio Capellades s&rsqu o;han cobert tots els estils musicals.

Han triomfat els programes de radiofórmula i els de cançons dedicades com l’actual “Mágicos 60”, que presenta la Núria Plumed; però també els de música especialitzada com “Disco 1000”, “Discomania”, “El Punto musical”, ”Divendres Rock”, “Que no Beethoven el Pelo”, “Ecos del Sur”, “Etiqueta Negra” o “Escenari 2000”, entre molts altres.  Actualment la programació de Ràdio Capellades continua sent el màxim de variada possible. Els dimecres i dijous de 7 a dos quarts de 9 del vespre, “Mágicos 60”, i per tancar programació música de luxe amb “My Way” i “A toda kaña”. Els divendres la programació és essencialment musical, obrint a les set amb &ldquo ;WKPB”, seguint amb “Ona expansiva” i “A tota makina”, per acabar amb “Alguna cosa +”. Els dissabtes al matí són d’informació a partir de les 11 amb “El Punt”, magazine que resumeix l’actual.litat capelladina, al qual segueix a dos quarts de dues els “Esports 87.6”, de la mà de Joan Saumell i Juan Ramos. Encara més esports a dos quarts de 3, amb la Junta de l’Hoquei Club Capellades presentant “Hoqueimania”. A partir d’aquí la música agafa el relleu, primer amb la màkina del Lucky i el seu “Space People”, després amb el hip hop dels “Stylo Bruto” i acabant amb la clàssica del “Música en el temps” que edit a Xavier Casanyes. Diumenge es comença a les 10 amb el tradicional “Calaix de Sastre” del Jordi Sabater, acompanyat des de fa més de 5 anys per la Núria Plumed. A les 12, “Directe Futbol”, per conèixer de primera mà les evolucions del Club de Futbol Capellades, retransmeses per Juan Ramos. En aquests moments la Ràdio està en fase d’informatització, amb un programa que controla el directe i que ofereix música continuada les 24 hores del dia, excepte les connexions programades amb Catalunya Ràdio.

El repte d’adaptar-se a les noves tecnologies és el principal estímul que impulsa els seus components, mancats de recursos per millorar el producte final.

Després de repassar ràpidament aquests 25 anys d’història de Ràdio Capellades es pot tenir la sensació que el rellotge s’ha aturat. Actualment encara ens manquen recursos però anem sobrats de la il.lusió i l’optimisme que dia a dia posem totes les persones que fem programes, igual que va passar amb els nostres predecessors que en el seu moment van dedicar temps i esforços per als fidels receptors de Ràdio Capellades de totes les èpoques.

Montse Ibáñez